Vandaag de dag is zonnebrandcrème een onmisbaar product. Of het nu zomer 🏖️ of winter ⛷️ is, steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevolgen van de zon (zonnebrand, huidveroudering, pigmentvlekken …) en nemen zonnebrandcrème op in hun dagelijkse routine, hoewel de meesten het alleen tijdens vakanties gebruiken.
Zonnebrandcrème wordt meestal aangebracht op de delen van het lichaam die niet door kleding bedekt zijn, zoals het gezicht of de hals.
Wij bieden je een gids die je helpt bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème.
Zonnebrandcrème is in de eerste plaats een cosmetisch product met een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen ultraviolette straling (UV). Het is echter belangrijk om te weten dat geen enkele crème 100% van de UV-straling filtert. Daarom zijn termen zoals "totale bescherming" verboden in de communicatie over deze producten. Onthoud dus dat zonnebrandcrème slechts een aanvulling is op een bredere zonbescherming. Volgens Santé publique France is het belangrijk om blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 16.00 uur te vermijden, de schaduw op te zoeken en bedekkende kleding 👚, hoeden 👒 en beschermende zonnebrillen 🕶️ te dragen.
Kies de beschermingsfactor die bij je past
Zonnebrandcrèmes worden ingedeeld op basis van hun beschermingsniveau, aangegeven op het etiket van het product door de zonbeschermingsfactor (SPF), ook wel beschermingsfactor (IP) of Sun Protection Factor genoemd.
Beschermingscategorie |
Factor op het etiket |
Laag |
6 tot 10 |
Gemiddeld |
15 tot 25 |
Hoog |
30 tot 50 |
Heel hoog |
50 + |
Om de meest geschikte beschermingsfactor voor jouw huid te bepalen, raden we aan ons artikel Wat is jouw fototype? te lezen. Dit artikel helpt je jouw huidtype en je blootstellingsomstandigheden aan de zon te begrijpen.
Weet je waar de SPF-factor voor staat?
De SPF (zonbeschermingsfactor) geeft aan hoeveel UVB-straling je huid bereikt. Bijvoorbeeld: met een crème met factor 50 is de hoeveelheid UVB-straling die, onder laboratoriumomstandigheden, je huid bereikt 1/50, oftewel 2%. Een crème met factor 25 wordt beschouwd als een "gemiddelde bescherming" en laat 4% van de UVB-straling door. Een crème met factor 30, die onder "hoge bescherming" valt, laat 3,33% van de UVB-straling door.
Met andere woorden: een correct aangebrachte SPF 50 betekent dat je huid 50 keer langer beschermd is tegen verbranding dan zonder bescherming. Bij KER SUN raden we aan om een SPF 50 of SPF 50+ te gebruiken, omdat zonnebrandcrème in werkelijkheid nooit zo precies wordt aangebracht als in laboratoriumtests. Factor 50 biedt daarom meer zekerheid en gemoedsrust. Vergeet vooral niet de gevoelige zones, zoals je oren, neus, voorhoofd, oogleden en lippen, goed in te smeren.
Kies een zonnebrandcrème die zowel UVB- als UVA-straling blokkeert
Ultraviolette stralen bestaan uit UVB- en UVA-stralen, die elk hun eigen effecten op de huid hebben:
- UVB-stralen veroorzaken zonnebrand en zijn de belangrijkste oorzaak van huidkanker.
- UVA-stralen laten geen directe sporen achter na blootstelling, maar zorgen voor voortijdige huidveroudering en zijn medeverantwoordelijk voor bepaalde huidkankers.
Bij het kiezen van een zonnebrandcrème beschermt de SPF uitsluitend tegen UVB-straling. Controleer daarom altijd de verpakking om er zeker van te zijn dat het product ook bescherming biedt tegen UVA-straling. Dit wordt aangegeven met het UVA-logo (UVA*). De Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF) raadt aan om altijd een product te kiezen met dit label voor uitgebreide bescherming.
*Dit logo is niet verplicht. Het wordt wel aanbevolen en door veel professionals gebruikt.
Kies tussen een organisch of mineraal filter
Zonnebrandcrèmes gebruiken filters die organisch of mineraal kunnen zijn. Deze filters kunnen afzonderlijk worden gebruikt of gecombineerd.
-
Organische filters (chemische filters) bestaan uit synthetische moleculen die UV-stralen “chemisch” opnemen in plaats van je huid. Deze zonnebrandcrème is meestal prettiger aan te brengen, omdat hij vloeibaar is en geen dun wit laagje op de huid achterlaat. De bescherming werkt ongeveer 20 minuten na het aanbrengen. Sommige chemische filters kunnen echter allergieën veroorzaken en irritatie geven.
-
Minerale filters bestaan uit minerale stoffen, die we als natuurlijk kunnen beschouwen. In tegenstelling tot organische filters weerkaatsen ze UV-stralen door een mechanische werking, dankzij componenten zoals zinkoxide of titaniumdioxide. Ze werken direct na het aanbrengen. Minerale filters veroorzaken minder snel allergieën en worden aanbevolen voor kinderen en een gevoelige huid. Ze kunnen echter wel een dun wit laagje op de huid achterlaten.
Kies een textuur die past bij jouw behoeften en wensen
Zoals je wellicht hebt gemerkt, zijn er verschillende soorten zonnebrandproducten (spray, crème, lotion, gel…), en je keuze hangt af van het gebruik en het toepassingsgebied. Over het algemeen is een meer vloeibare textuur wenselijk als je een groot huidoppervlak wilt beschermen. Hier zijn enkele voorbeelden van gebruik:
- Crème voor het gezicht
- Spray of lotion voor het lichaam
- Stick voor gevoelige zones (lippen, neus, tatoeages, littekens…)
Kies waterbestendige zonnebrand voor buitenactiviteiten
Beschermingsproducten die bestand zijn tegen water passen beter bij actieve buitenactiviteiten:
Waterresistant: SPF blijft voor meer dan 70% effectief na 40 minuten zwemmen.
Waterproof: SPF blijft voor meer dan 70% effectief na 80 minuten zwemmen.
Sweatproof: Bestand tegen transpiratie gedurende 1 uur.
Om een goede bescherming te behouden, wordt aanbevolen om het product na elke zwemsessie opnieuw aan te brengen.
De textuur is minder belangrijk voor je bescherming. Het is belangrijker om je te richten op de SPF-waarde op het product, afgestemd op je fototype en de sterkte van de zonnestraling.
Voor een duurzamere bescherming tegen UV-stralen
Naast zonnebrandcrème kun je ook kiezen voor UV-werende accessoires om alle blootgestelde lichaamsdelen beter te beschermen. Bekijk onze selectie van sjaals en omslagdoeken voor dames en cols en bandana's voor heren.
BRONNEN :
- https://www.santepubliquefrance.fr/presse/2018/risques-solaires-et-cancers-les-habitudes-et-connaissances-des-francais-decryptees
- https://www.docmorris.fr/conseils-de-pharmacien/article/quelle-creme-solaire-choisir
- https://www.quechoisir.org/guide-d-achat-creme-solaire-n4471/
- https://www.economie.gouv.fr/particuliers/creme-solaire-choisir-indice-filtre#
Delen:
reactie
Bonjour, merci pour votre article. Concernant les produits cosmétiques pourvu d’un philtre solaire est t’il nécessaire de renouveler l’application en cours de journée ? Avez-vous des marques de produits solaires à me suggérer sans effet blanchâtre sur le visage et non cancérigène ? Bonne journée.